20 Οκτωβρίου 2012

Εβδομάδα κινητοποιήσεων στο Πεντελικό

Εβδομάδα κινητοποιήσεων ήταν η τρέχουσα για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Πεντελικόν», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 8 Φλεβάρη.

Οι τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα ήταν πάλι αρνητικές για τους εργαζόμενους: Παρά τις γραπτές δεσμεύσεις του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κου Βάρδη ότι θα  εξοφλήσει τα δεδουλευμένα  μέχρι και τον Ιούλιο του 2012, δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του. Αγνόησε αντίθετα τις δικαστικές εντολές πληρωμής από ασφαλιστικά μέτρα (Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου). Εκείνο που έκανε ήταν να προσπαθήσει να διασπάσει τους εργαζόμενους, καλώντας πίσω 6 από τους 26 σε επίσχεση, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει το προσωπικό που εργάζεται άνισα και κατά περίπτωση. Το καλοκαίρι έκανε και απολύσεις εργαζομένων που δεν είχαν βγει στην επίσχεση εργασίας, χωρίς αποζημίωση βεβαίως. Στο μεταξύ, προσέλαβε στη θέση των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας άλλους, κάτι που είναι παράνομο. Μαύρη ανασφάλιστη εργασία.
Τη Δευτέρα 15/10, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων (με συμμετοχή και μελών της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς) οργάνωσαν νέα κινητοποίηση στο ξενοδοχείο, το μόνο μέσο που τους έχει απομείνει για να πιέσουν προς την κατεύθυνση της δικαίωσής τους. Ο ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου απάντησε με απειλές ότι θα καλέσει την αστυνομία, ενώ ζητούσε ταυτότητες από τους αλληλέγγυους της Επιτροπής. Μερικοί φαίνεται δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν και άνθρωποι που αγωνίζονται όχι για τα δικά τους στενά προσωπικά συμφέροντα, αλλά συμπαρίστανται σε συνανθρώπους τους που πλήττονται…
Την Τρίτη 16/10, αντιπροσωπεία των εργαζομένων μαζί με μέλη της Επιτροπής Αγώνα, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Κηφισιάς κο. Χιωτάκη, όπου του εξέθεσαν την κατάσταση και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Δήμου στο δίκαιο αγώνα τους. Ο Δήμος θα πρέπει να αρχίσει να συμπαρίσταται ενεργά στους εργαζόμενους της περιοχής που είναι απλήρωτοι, απολύονται παράνομα ή υφίστανται τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, καθώς και να συμβάλει στην ανακούφιση των ανέργων της περιοχής (σε αυτό το ζήτημα θα επανέλθουμε σύντομα). Κατά τη συνάντηση κατατέθηκε κείμενο – πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης προς το Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εξιστορείται η κατάσταση. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να θέσει το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης. Δείτε την πρόταση ψηφίσματος εδώ.
Την Τετάρτη 17/10, στο «Πεντελικόν» διεξαγόταν ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών με αντιπροσωπείες από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν και πάλι εκεί, μαζί με συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα. Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν από τη διοίκηση του Σωματείου του Δήμου Κηφισιάς ο πρόεδρος Αλέξανδρος Κουρής και ο Χρήστος Βαρούχας. Δείτε σκηνές από την κινητοποίηση παρακάτω:

Ο κος Βάρδης θα πρέπει να κατάλαβε ότι δεν θα μείνει ανενόχλητος στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα