21 Οκτωβρίου 2012

Βιαιοπραγίες του ιδιοκτήτη του Πεντελικόν κατά εργαζομένων

Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων του ξενοδοχείου Πεντελικόν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων και την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, 4η μέσα στην εβδομάδα (δείτε εδώ τις προηγούμενες).


Με την είσοδο των εργαζόμενων στο ξενοδοχείο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Χ. Βάρδης έδειξε αμέσως τις διαθέσεις του, βιαιοπραγώντας, απολύτως απρόκλητα, απέναντι σε γυναίκα εργαζόμενη αρχικά, κατά του Γραμματέα του Συνδικάτου Νίκου Τάκα αμέσως μετά, και κατά άλλου εργαζόμενου στη συνέχεια. Και χρωστάμε και δέρνουμε είναι φαίνεται η φιλοσοφία του κυρίου.
Δείτε παρακάτω σκηνές από την προκλητική συμπεριφορά του κου Βάρδη:


Σημείωση Επιτροπής Αγώνα: Επειδή το Youtube αφαίρεσε στις 8/11/2012 το βίντεο μετά από καταγγελία του "θιγόμενου" (δείτε λεπτομέρειες παρακάτω), το αναρτήσαμε στο Dailymotion

20/6/2014: Και το Dailymotion κατέβασε το βίντεο στις 5/6/2014, χωρίς βέβαια να απαντήσει στη σχετική διαμαρτυρία μας.


Βιαιοπραγίες στο Ξενοδοχείο Πεντελικόν από epitropikifisias

Δε θα μας σταματήσουν όμως! Το ανεβάσαμε ήδη στο Vimeo:


Βιαιοπραγίες στο "Πεντελικόν" από την  Epitropi Kifisias στο Vimeo.


Οι εργαζόμενοι κάλεσαν την αστυνομία, ενώ ο κος Βάρδης κρυβόταν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Οι εργαζόμενοι εξιστόρησαν το περιστατικό στον διοικητή του τμήματος Κηφισιάς, επιφυλασσόμενοι για τα περαιτέρω.
Οι κινητοποιήσεις στο ξενοδοχείο θα συνεχισθούν με νέα ένταση. Ταυτόχρονα, την Τετάρτη 24/10 θα τεθεί σχετικό ψήφισμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς, το οποίο έδωσαν οι εργαζόμενοι σε συνάντησή τους με το δήμαρχο. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να συμπαρασταθεί με όλα τα μέσα στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, όπως και σε όλους τους απλήρωτους, απολυμένους και άνεργους της περιοχής.




Ανακοίνωση – καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς για την αφαίρεση του βίντεο από το Youtube


Στις 8/11/2012 το YouTube αφαίρεσε το αναρτημένο βίντεο που δείχνει τις βιαιοπραγίες του ιδιοκτήτη κατά των εργαζομένων, διότι «το περιεχόμενό του παραβίαζε τους όρους παροχής υπηρεσιών του Youtube». Το μήνυμα αυτό θα δείτε αν επιχειρήσετε να δείτε το βίντεο από το Blog μας, ή από όλα τα blogs που έχουν ενσωματώσει το βίντεο σε κάποια σελίδα τους.

Η αφαίρεση έγινε μετά από καταγγελία του «θιγόμενου» (το youtube δε δέχεται καταγγελίες από τρίτους) ότι το βίντεο παραβίαζε την αρχή της «ιδιωτικότητας».

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς δε δέχτηκε την αφαίρεση του βίντεο ή την αυτόβουλη λογοκρισία του, και απέστειλε στο youtube το παρακάτω κείμενο (το παρακάτω είναι  μετάφραση του κειμένου από τα Αγγλικα) :

«Όσον αφορά την καταγγελία που μας στείλατε, η θέση μας είναι ότι το βίντεο που μεταφορτώσαμε δεν παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές ιδιωτικότητας του YouTube με οποιονδήποτε τρόπο:

Το βίντεο αναφέρεται σε διαμαρτυρία των εργαζομένων γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 9 μήνες τώρα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιωτικό σε αυτό, αντίθετα το βίντεο παρουσιάζει μια δημόσια διαμαρτυρία. Το βίντεο δείχνει τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να ενεργεί βίαια ενάντια σε 2 εργαζόμενους και ένα μέλος του συνδικάτου που καλύπτει τους μισθωτούς των ξενοδοχείων, εντελώς απρόκλητα (όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο). Το βίντεο δείχνει ότι οι προκλητικές ενέργειες του ιδιοκτήτη ήταν στην πραγματικότητα προσχεδιασμένες, προφανώς ελπίζοντας σε βίαιες αντιδράσεις των εργαζομένων, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Για την ιστορία, οι εργαζόμενοι κάλεσαν την αστυνομία για να αναφέρουν το περιστατικό, ενώ σχεδιάζουν τις περαιτέρω επιλογές τους.
Το βίντεο καθεαυτό, καθώς συμβάλλει στην αποκατάσταση της αλήθειας, ενσωματώθηκε σε πολλά blogs, ιστοσελίδες, social media και μάλιστα παίχτηκε και από τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα.

Θεωρούμε την καταγγελία ως μια σαφή προσπάθεια λογοκρισίας, και ελπίζουμε ότι δεν θα λειτουργήσετε λογοκριτικά.»

Δε έχουμε καμιά αυταπάτη για τα συμφέροντα που υποστηρίζουν ιδιωτικές εταιρίες όπως το youtube. Θα ανακοινώσουμε σύντομα την αντίδρασή μας στη λογοκριτική αυτή απόφαση.

Όσο για το συγκεκριμένο βίντεο, ο στόχος του νομίζουμε επετεύχθη: Πάνω από 27.000 άτομα το έχουν ήδη δει και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους:

Αυτό που μετράει είναι α αγώνας των εργαζομένων. Οι δικές μας προσπάθειες δεν αποτελούν παρά συμβολή – στήριξη αυτού του αγώνα.
8/11/2012

8 σχόλια :

  1. Δεν γράφετε γιατί τους χρωστάει τα χρήματα. και από που είναι το οφειλόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κάνουμε λάθος το γράφουμε, σε όλες τις σχετικές αναρτήσεις. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 8/2/2012, ακριβώς γιατί τους χρώσταγε μισθούς μηνών, και μόνον όταν είδαν ότι κάθε άλλη προσπάθειά τους πήγαινε χαμένη. Το ίδιο το χρέος ούτε ο ίδιος δεν το αρνήθηκε (πωε θα μπορούσε άλλωστε να αποδείξει ότι τους πλήρωσε όταν δεν το έχει κάνει), αλλά δεν το αρνείται ούτε και στο βίντεο που αναρτήσαμε (το "έλα να σε πληρώσω", όσο και ψεύτικο και αν είναι, δηλώνει αποδοχή του ότι χρωστάει). Από που είναι τα οφειλόμενα; Από δεδουλευμένα και από την επίσχεση.

      Διευκρινίζουμε επίσης και την έννοια της "Επίσχεσης Εργασίας", νομική έννοια προστασίας του εργαζόμενου (που δεν έχει ακόμα καταργηθεί από τα μνημόνια όπως αρκετοί θα ήθελαν):

      Τι σημαίνει άσκηση επίσχεσης εργασίας;

      Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται σε κατάσταση υπερημερίας, με όλες τις απορρέουσες γι αυτόν απέναντι στο μισθωτό υποχρεώσεις, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Το χρόνο της υπερημερίας του εργοδότη, ο μισθωτός όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία, αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί αλλού για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες.

      Αμφισβητείτε εσείς το ότι τους χρωστάει χρήματα; Γνωρίζετε; Μήπως τυχόν είστε ο εργοδότης;

      Διαγραφή
  2. einai na ksekinisw aurio ergasia ekei...na paw i oxi??? thelw ti gnwmi sas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλε εκει δουλευω....μακρια!!!!εγω καθομαι γιατι εχω αναγκη μεχρι να βρω κατι αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλα ενταξει...ωραια τα λετε...για 7 μηνες ρε κοπροσκυλα που γυρευε τι λουφα θα χετε ριξει μιλατε κιολας σε εναν ανθρωπο που σασ ταιζε.δεν θα επρεπε να μιλατε καθολου.ελατε στην ξενιτια να δειτε πως βγαινει το ψωμι.ψευτοσυνδικαλιστες.βαλτοι ολοι...σας εχει πληρωσει μαλλον η σας εχει υποσχεθει εργασια καποιος επικειμενος αγοραστης του ξενοδοχειου...μαλλον....ελεος.τα βλεπω αυτα απο το εξωτερικοκαι ανατιχιαζω.εδω βουλιαζετε και δεν εχετε ιδεα για το τι μελει γεννεσθαι.βρειτε μια χρυση τομη.αλληλεγγυη ρε αριστεροσυνδικαλισταραδες.κομματοσκυλα.φερεφωνα.δεν εχετε φτυσει αιμα μερικοι απο σας αν οχι ολοι γι αυτο κανετε ετσι....το προβλημα ειναι καθολικο...ο καιροσ της καταστροφησς φτανει.και εσεις μικρομυαλοι φαγωθητε σαν τα ζωα..ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΑΣ με τους μη εχων νου να σε καταστρεφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λεγόμενά σας θα ήταν κανονικά ανάξια σχολιασμού. Ο μόνος λόγος που τα σχολιάζουμε είναι το απόσπασμά σας (χρησιμοποιούμε τη δική σας ορθογραφία): "το προβλημα ειναι καθολικο...ο καιροσ της καταστροφησς φτανει.και εσεις μικρομυαλοι φαγωθητε σαν τα ζωα.."

      Είναι το κλασσικό ιδεολόγημα: "Απέναντι στην κρίση, πρέπει να ενωθούμε όλοι, κεφάλαιο και εργασία, για να την αντιμετωπίσουμε". Αλλά αμέσως μετά, οι ίδιοι αυτοί που ζητούν τέτοια συνεργασία, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους: Ζητούν μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, κατάργηση του 8ώρου, του πενθήμερου, των 40 ωρών εργασίας, μείωση των ημερών άδειας, κατάργηση δηλαδή των καταχτήσεων των εργαζομένων στον προηγούμενο αιώνα, ιδίως στην Ευρώπη. Και μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Μικροί μισθοί = μικρή αγοραστική δύναμη = περισσότερα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα μικροί μισθοί = μικρότερα κρατικά έσοδα. Και τα δύο οδηγούν σε ΑΥΞΗΣΗ του χρέους, που είναι η δικαιολογία για νέες μειώσεις και συνέχιση του φαύλου κύκλου προς τα κάτω. Μείωση εργοδοτικών εισφορών = μεγαλύτερα ελλείμματα των ταμείων = χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης.

      Όλα αυτά μεγαλώνουν το έλλειμμα σαν ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά παρ' όλα αυτά επιβάλλονται με πρόσχημα το χρέος. Ταυτόχρονα, από τους ίδιους (και από σας) δε μπαίνουν στο στόχαστρο ούτε η σκανδαλώδης χλιδή του κεφαλαίου, ούτε οι λοβιτούρες, οι μίζες και η φοροδιαφυγή του (ενίοτε "νόμιμη"), η διαπλοκή με την πολιτική και τα ΜΜΕ, η κρατικοδίαιτη και αεριτζίδικη φύση του, για να μιλήσουμε μόνο για τα επιφαινόμενα που ακόμα και σεις θα μπορούσατε να καταλάβετε και όχι για την ουσία της εκμετάλλευσης.

      Φαίνεται λοιπόν ότι το ιδεολόγημα της συνεργασίας όλων για να βγούμε από την κρίση χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να φορτωθεί η κρίση στην πλάτη των εργαζόμενων, μονόπλευρα. «Αυτοί που κλέβουν το ψωμί απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα» για να θυμηθούμε τον Μπρέχτ.

      «ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΑΣ με τους μη εχων νου να σε καταστρεφουν» μας λέτε (με τους μη έχοντες νουν θα ήταν τα σωστά Ελληνικά, μιας που ενδιαφέρεστε για την Ελλάδα καθώς φαίνεται, αλλά ας μη μείνουμε εκεί). Και βέβαια παίρνετε θέση: Οι μη έχοντες νουν είναι τα «κοπρόσκυλα, που γυρευε τι λουφα θα χετε ριξει μιλατε κιολας σε εναν ανθρωπο που σασ ταιζε». Λες και οι εργαζόμενοι δε δικαιούνται να πληρώνονται το μισθό τους, σα να μην υπάρχει πρόβλημα όταν δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες, και δε θάπρεπε να μιλούν σε «έναν άνθρωπο που τους τάιζε». Η εργαζόμενη στο βίντεο σας έχει ήδη απαντήσει: Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έφτασε εκεί που είχε φτάσει από τον ιδρώτα των εργαζομένων του. Από «το φαΐ που τους τάιζε» ο ιδιοκτήτης έβγαλε πολλαπλάσια. Και τώρα αξιώνει οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να δουλεύουν χωρίς να τους «ταΐζει», να πληρώσουν αυτοί για τα δικά του επιχειρηματικά λάθη, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εσείς πάντως φαίνεται να δέχεστε να δουλεύετε για το αφεντικό σας δωρεάν. Μήπως θα θέλατε να του το πούμε;

      «αριστεροσυνδικαλισταραδες.κομματοσκυλα.φερεφωνα» λέτε. Κομματόσκυλα (της εξουσίας) είναι μάλλον αυτοί που εσείς υπερασπίζεστε, διαπλοκή είναι η λέξη που περιγράφει την κατάστασή τους. Οι συνδικαλιστές – φερέφωνα της εξουσίας, ναι υπάρχουν, αλλά δεν είναι μάλλον αυτοί που σας ενοχλούν, γιατί αυτοί συμφωνούν με τις απόψεις σας. Αντί για εξυγίανση του συνδικαλισμού (κάτι για το οποίο εμείς παλεύουμε), εσείς θέλετε κατάργησή του, για να μπορούν κάποιοι πονηροί να κάνουν ανενόχλητα τη δουλειά τους, και για να γυρίσουμε σε εργασιακές συνθήκες του 18ου αιώνα, που είναι φαίνεται αυτές που ονειρεύεστε, εσείς, ο κος Βάρδης του «Πεντελικόν» και οι τρόικες.

      Εμετικές απόψεις…

      Διαγραφή
    2. ΑΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΜΗΛΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ , ΚΑΙ ΕΓΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΡΓΑΖΟΥΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΩΡΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ...ΓΙ'ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΚΑΤΑΙΒΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ , ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΛΟΥΦΑ , ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΨΟΥ ΜΑΛΑΚΑ !!!!

      Διαγραφή
    3. ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ 100% ΛΥΠΑΜΑΙ ΔΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝ/ΧΕΙΟ !! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΟΤΟΜΙΜΟ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ , ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ !! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

      Διαγραφή

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα