12 Φεβρουαρίου 2014

Διόδια: Η ενωμένη δράση του λαού τους τρομοκρατεί.


Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει τώρα θύελλες! Οι τεράστιες και χαριστικές για τους εργολάβους αυξήσεις διοδίων, τα νέα διόδια που ισχύουν ήδη, αλλά και τα πλευρικά διόδια που σχεδιάζονται παντού (αλλά και στην περιοχή μας στον Άγιο Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη), έχουν εξαγριώσει τον κόσμο. Η μαζική και ενωτική αντίδραση του απλού κόσμου είναι αυτή που τους τρομοκρατεί. Είμαστε παρόντες στις τελευταίες κινητοποιήσεις και είδαμε το κλίμα: Γιαγιάδες και παπούδες, νεολαίοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, κληρικοί, μέλη δημοτικών συμβουλίων, φορέων, συλλόγων, οργανώσεων όλων των ίδεολογικών αποχρώσεων, απλοί άνθρωποι κυρίως γεμάτοι αγανάκτηση και διάθεση για αγώνα, αντίθετοι όλοι με στρογγυλέματα και ενδεχόμενα υπαναχωρήσεων. Οι αυξήσεις των διοδίων ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι για πολλούς.

Η κυβερνητική αντιμετώπιση; Όπως πάντα, δεν είναι τα χαράτσια η αιτία του προβλήματος αλλά όσοι αντιδρούν! Απέναντί τους εξαντλείται κάθε νόμιμο αλλά και παράνομο μέσον. Ο αυταρχισμός, η κρατική βία και η ποινικοποίηση των αγώνων επιστρατεύονται για να τρομοκρατήσουν τα κινήματα. Μόνο που καμιά φορά ξεφεύγει ο έλεγχος, και το αποτέλεσμα είναι αντίθετο από το επιδιωκόμενο.

Το ιστορικό

Όλα άρχισαν όταν εφαρμόστηκαν αυξήσεις μέχρι 60% στα υπάρχοντα διόδια, νέα διόδια προστέθηκαν ήδη στα παλιά, ενώ σχεδιάζονται και πρόσθετα το επόμενο διάστημα. Οι κάτοικοι της Β.Α. Αττικής (αλλά και σε άλλες περιοχές που απέκρυψαν τα κανάλια), ξεσηκώθηκαν για μια ακόμα φορά. Σε μεγάλη συγκέντρωση στη Μαλακάσα, η αγανάκτηση οδήγησε σε καταστροφή του κουβουκλίου των διοδίων. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι μπορεί να εκμεταλευτεί το γεγονός:
Το πρωί της Δευτέρας 10 Φλεβάρη αστυνομικοί συνέλαβαν, έξω από τα σπίτια τους, 9 άτομα. Ανάμεσα τους ο δήμαρχος Ωρωπού, τέσσερις αντιδήμαρχοι, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και δύο πρόεδροι συλλόγων της περιοχής. Αμέσως ο κόσμος κινητοποιήθηκε και 500 άτομα βρέθηκαν στην Ευελπίδων από τις 3 το μεσημέρι. Το αυτόφωρο αναβλήθηκε για την Τρίτη και οι κρατούμενοι διανυκτέρευσαν στην ασφάλεια. Την επομένη, από τις 9 το πρωί ο κόσμος έδοσε πάλι βροντερό παρόν.




Από τις κινητοποιήσεις στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Τελικά και οι 9 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, με τακτική δικάσιμο να προσδιορίζεται για τις 3 Απριλίου, και με κατηγορίες για 3 πλημελλήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών και πρόκληση σε εκτέλεση πλημμελήματος). Η απόφαση έγινε δεκτή με επευφημίες από μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένων στην Ευελπίδων. Για την υπόθεση της φωτιάς στο κουβούκλιο των διοδίων αναγγέλθηκε η κατηγορία του εμπρησμού και σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία κατά αγνώστων δραστών. Το αυταρχικό κράτος δεν το έχει  βάλει κάτω ακόμα.

Η κυβέρνηση φοβάται

Η κυβέρνηση, κατανοώντας ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική, προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση: Ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ήδη ότι οι κάτοικοι του Ωρωπού (αλλά και όσοι έχουν εξοχική κατοικία στον Ωρωπό), αλλά όχι π.χ. στον Κάλαμο, θα εφοδιαστούν με κάρτα, όχι για να μην πληρώνουν βεβαίως (γιατί υπάρχουν και δεσμεύσεις απέναντι στους εργολάβους), αλλά για να πληρώνουν το παλιό αντίτιμο (και να γλυτώσουν την αύξηση). Και βάζει τους δικούς της να προετοιμάζουν το κλίμα για υποχώρηση: Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ζητάει την τιμωρία όσων προξένησαν τις καταστροφές στις εγκαταστάσεις των σταθμών διοδίων. Η ΚΕΔΕ καταδικάζει ακραίες πρακτικές «που μπορεί να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας περιοχής». Οι δήμαρχοι Κηφισιάς και Διονύσου, παρά τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους κατά της δημιουργίας πλευρικών διοδίων και των αυξήσεων στα υπάρχοντα, ήταν απόντες από τις κινητοποιήσεις. Θα ανταποκριθούν στις διαθέσεις των δημοτών τους έστω καθυστερημένα;
Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Γιατί οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι την ίδια ώρα που η χώρα βυθίζεται στην ανεργία, που μισθοί και συντάξεις μειώνονται και η φοροληστεία γίνεται δυσβάσταχτη, η κυβέρνηση χαρίζει δις στους εργολάβους και τα φορτώνει στην πλάτη τους. Γιατί για να πας και να έρθεις στον Ωρωπό θέλεις 6,8 Ευρώ μόνο για διόδια. Σήμερα, γιατί αύριο, με τα πλευρικά θα θέλεις περισσότερα. Γιατί το αυξημένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων θα το πληρώσουν πάλι οι ίδιοι, ως καταναλωτές. Γιατί οι παράδρομοι ήδη έχουν πήξει, και θα πήξουν κι άλλο. Γιατί η οικονομία περιοχών σαν τον Ωρωπό και τη Χαλκίδα θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Και γιατί κανείς δε θα γλυτώσει από τη λαίλαπα. Παρά μόνο αν αντιδράσουμε όλοι μαζί τώρα. Ο πανικός τους μας δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε.
Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για τις νέες κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται ήδη.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Να συμμετάσχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις που έρχονται!
ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
  
Δείτε τις εξελίξεις στο ιστολόγιο της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και κατοίκων ΒΑ Αττικής ενάντια στα διόδια, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα