19 Ιουνίου 2014

Ελεύθερη μετακίνηση για τους ανέργους - κινητοποίηση τη Δευτέρα 23/6

Την στιγμή που η ανεργία σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία επιμένει να μη μειώνεται, παρά τις κυβερνητικές "προβλέψεις" περί του αντιθέτου, κανένα μέτρο ανακούφισης των ανέργων δε συζητείται. 

Αυτό που μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να εμφανίσει ένα πιο "φιλολαϊκό" πρόσωπο, μέχρι τουλάχιστον τις βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν, το φθινόπωρο ή το Φλεβάρη, όχι να λύσει προβλήματα. Στη λογική των "ισοδύναμων μέτρων" βεβαίως, στην καλύτερη περίπτωση. Ό,τι δίνει σε κάποιους το παίρνει από άλλους, συνήθως στο πολλαπλάσιο. Πάντα από τους ίδιους, αφού δε διανοείται να θίξει τα συμφέροντα που τη στηρίζουν, του μεγάλου κεφαλαίου και των δανειστών.

Έτσι για τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, προπαγανδίζονται "μειώσεις"Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η τιμή της κάρτας απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα μειωθεί στα 30 ευρώ από 45 που είναι σήμερα, αλλά την ίδια στιγμή, αυξάνει σημαντικά το κόστος για όσους χρησιμοποιούν μόνο λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς η κάρτα για τα μέσα αυτά των 20 ευρώ καταργείται.

Η τιμή του εισιτηρίου θα γίνει 1,20 ευρώ από 1,40 που είναι αυτή τη στιγμή, με ταυτόχρονη όμως μείωση της χρονικής διάρκειας του εισιτηρίου, από 1,5 ώρα που ισχύει σήμερα σε 70 λεπτά. Έτσι το κόστος για μεγάλες διαδρομές, με χρήση πολλών μέσων μαζικής μεταφοράς, σχεδόν διπλασιάζεται. Ενώ το κόστος μετακινήσεων πήγαινε – έλα, με μικρό χρόνο για την ενδιάμεση εργασία, πχ. του ανέργου να πάει για συνέντευξη ή του συνταξιούχου να επισκεφθεί το γιατρό, επίσης διπλασιάζεται.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη είναι χαρακτηριστικές: «Παρότι μ’ αυτές τις αποφάσεις θα υπάρξει μείωση εσόδων, 10 εκατ. ετησίως, εμείς περιμένουμε αύξηση της επιβατικής κίνησης, που θα αντισταθμίσει τις απώλειες». Σωστά. Μείωση 14% στο μεμονωμένο εισιτήριο, αλλά θα χρειάζεσαι πλέον 2 εισιτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις (αυτή είναι η "αύξηση της επιβατικής κίνησης"): Αύξηση 71,5%. Και πάντως, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν τουρνικέ (περιστρεφόμενες μπάρες μεταξύ πόρτας και οδηγού) στα λεωφορεία, η είσοδος θα γίνεται από την πόρτα του οδηγού, θα ενταθούν οι έλεγχοι κλπ.

Και φυσικά καμιά πρόβλεψη για τους ανέργους. Δημόσια αγαθά όπως οι συγκοινωνίες, το ρεύμα, το νερό, η παιδεία και η υγεία, αντί να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη (και ποιος τα έχει περισσότερο ανάγκη από τον άνεργο), γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας από το κεφάλαιο, χαρίζονται στους ιδιώτες, ιδιωτικοποιούνται, και η τιμή τους αυξάνει (αφού πρέπει να βγει κέρδος για τον ιδιώτη).

Το λαϊκό κίνημα αγωνίζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, της δωρεάν κάλυψης των βασικών αναγκών προς επιβίωση στους πολίτες. Οι συγκοινωνίες είναι κομβικό ζήτημα για τους ανέργους στις πόλεις.

Τη Δευτέρα 23/6, διοργανώνεται στις 11:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας (Σταδίου 29).

Αντιγράφουμε από σχετική προκήρυξη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων:


"Οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι γυναίκες, οι νέοι που τελειώνουμε τις σχολές και δε βρίσκουμε δουλειά, δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο για να μετακινηθούμε, για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο κίνημα, διεκδικώντας την αξιοπρεπή διαβίωση των ανέργων και για το βασικότερο δικαίωμα, το δικαίωμα στην σταθερή και αξιοπρεπή εργασία. Οι μετακινήσεις, όπως και η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση είναι για εμάς κοινωνικό δικαίωμα, διεκδικούμε την κατάργηση των 5μηνων και το ελαστικών σχέσεων εργασίας, θέλουμε σταθερή δουλειά για όλους.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ.
 ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.
Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις επιτροπές γειτονιών και τις λαϊκές συνελεύσεις, τις συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων, σε μια κοινή διεκδίκησης της ελεύθερης χρήσης των ΜΜΜ, για τους άνεργους και τις άνεργες.
Διεκδικούμε η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, να είναι ισοδύναμη της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς."


ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/6 ΣΤΙΣ 11:00
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΑΔΙΟΥ)
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ 
ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ


Την κινητοποίηση οργανώνουν συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων, σωματεία και εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις και συλλογικότητες γειτονιών, όπως ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής (στον οποίο συμμετέχει και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα