10 Απριλίου 2015

Τρόικα στην Ταβέρνα - Τράπεζες, χρέος και Ελλάδα, από τη Γερμανική τηλεόραση

Η Γερμανική σατιρική εκπομπή του καναλιού ZDF «Die Anstalt», παρουσίασε στο Γερμανικό κοινό ένα σκετσάκι με θέμα την Ελλάδα, την τρόικα, τη λιτότητα και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Με καυστικό χιούμορ, το σκετσάκι συγκρίνει τους κανόνες που επιβάλλει η τρόικα (με προεξάρχουσα τη Γερμανική κυβέρνηση) στην Ελλάδα και τα αδιέξοδα στα οποία αυτοί οι κανόνες καταλήγουν, με την αντιστροφή των κανόνων αυτών στην περίπτωση των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Στην εκπομπή εμφανίζεται και ο Αργύρης Σφοντούρης, επιζών από το Δίστομο, του οποίου οι Γερμανοί εκτέλεσαν και τους δύο γονείς αλλά και περίπου τριάντα συγγενείς.

Η εκπομπή με Ελληνικούς υπότιτλους:



Δείτε επίσης μια επόμενη εκπομπή του ίδιου καναλιού, που αναλύει τα θέματα του Ελληνικού χρέους, των τραπεζών και των αγορών:



Μόνο λίγα σχόλια από τη μεριά μας:


  • Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής αλλά και το Γερμανικό κοινό που τους χειροκροτεί, επιβεβαιώνουν ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν πάντα και αυτοί που είναι έτοιμοι να ακούσουν την αλήθεια, αρκεί κάποιος να τους την πει.
  • Έτσι, οι ισοπεδωτικές απόψεις κατά των Γερμανών (ή των ξένων) εν γένει, που δεν μπορούν να εξηγήσουν την ύπαρξη τέτοιων εκπομπών με μεγάλη μάλιστα ακροαματικότητα, αποκαλύπτονται ως αυτό που πραγματικά είναι: Ρατσιστικές, το ίδιο όπως οι απόψεις της Bild!
  • Εκείνο που πρέπει να μπει στο στόχαστρο είναι οι πολιτικές, των κυρίαρχων κύκλων στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και τη Γερμανία φυσικά, και όχι μόνο.
  • Οι ίδιες ακριβώς πολιτικές στηρίχτηκαν άλλωστε και στην Ελλάδα από ντόπιους: Από το κεφάλαιο, τα μνημονιακά κόμματα και φυσικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της διαπλοκής. Όχι αναγκαστικά, όπως θέλουν να μας πείσουν, επειδή τάχα δεν υπήρχε άλλη λύση, αλλά επειδή αυτές ακριβώς τις πολιτικές ήθελαν και δεν μπορούσαν να επιβάλλουν προηγουμένως, πριν από το σοκ του χρέους. 
  • Και αν στη Γερμανία εκτός από τη Bild υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι της συγκεκριμένης εκπομπής, στην Ελλάδα τι υπάρχει; Μήπως δε θυμόμαστε όλοι την εποχή του πρώτου μνημονίου το 2010, όπου η Πρωτοβουλία των Οικονομολόγων (και όχι μόνο) από την αρχή υποστήριξε ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο με αυτές τις πολιτικές, και το αποδείκνυε με απλή αριθμητική; Πότε ακούστηκε αυτή η άποψη στα ΜΜΕ; Ή μήπως δεν ξέρουμε εκ των υστέρων, τις ομολογίες μεγαλοδημοσιογράφων της διαπλοκής ότι το ήξεραν, αλλά δεν το έλεγαν; Εμείς πάντως, κάτι προσφέραμε στην ενημέρωση, αναδεικνύοντας αυτό το ζήτημα από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της Επιτροπής.
  • Η περίπτωση μάλιστα των δημοσιογράφων της Anstalt είναι ακόμα πιο ριζοσπαστική, αφού υπερασπίζονται τα δίκαια μιας μικρής χώρας, ενάντια την κυρίαρχη πολιτική της δικής τους χώρας.
  • Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι φυσικά πλειοψηφικές, ούτε στη Γερμανία της Bild και του Focus ούτε και πουθενά, μιας που τα ΜΜΕ ελέγχονται παντού από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυρίαρχες πολιτικές. Υπάρχουν όμως, και στη Γερμανία και αλλού.
Μακάρι να δούμε σύντομα και στη χώρα μας τέτοια θαρραλέα μέσα ενημέρωσης. Που δε θα ελέγχονται από τους σκοτεινότερους κύκλους της Ελληνικής πλουτοκρατίας. Που δεν θα παρουσιάζουν το μαύρο ως άσπρο, εκτελώντας εντολές των αφεντικών τους. Που οι εργαζόμενοί τους δε θα φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους, αν ξεφύγουν λίγο από τη "γραμμή" του αφεντικού, υποστηρίζοντας τις δικές τους αρχές. Που θα ενημερώνουν για τα πραγματικά γεγονότα, θα παρουσιάζουν όλες τις απόψεις ισότιμα, θα ερευνούν με διάθεση κριτικής των πάντων, που θα ελέγχουν την εξουσία οικονομική και πολιτική, που θα αναδεικνύουν τα θέματα εκείνα που έμειναν κρυφά για χρόνια, τουλάχιστον στους πολλούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα