27 Νοεμβρίου 2017

Τετάρτη 29/11, κινητοποίηση στη Ν. Ερυθραία για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Την Τετάρτη 29/11/2017 προβλέπεται η έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. Τη μέρα αυτή οργανώνονται κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για την αποτροπή τους. 

Στην περιοχή μας, η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς οργανώνει κινητοποίηση την Τετάρτη 29/11 στις 8:30 το πρωί έξω από την Εθνική Τράπεζα της Νέας Ερυθραίας, Χαριλάου Τρικούπη και Κηφισίας.

Στην κινητοποίηση θα μοιραστεί η εξής προκήρυξη (δείτε την εκτυπωμένη της μορφή εδώ):


ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Την Τετάρτη 29/11/2017 προβλέπεται η έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. Αν το μεγάλο κίνημα που φουσκώνει εναντίον τους το επιτρέψει, και αν οι συμβολαιογράφοι συμφωνήσουν στην άρση της αποχής από τη διενέργειά τους.
Σε τι στοχεύουν;

Τρόικα, κυβέρνηση και τράπεζες θέλουν έσοδα 11 δις μέχρι το 2019, και ακόμα περισσότερα μετά, μέσω 18.000 πλειστηριασμών μέχρι το 2018. Για 15.000 ακίνητα οι ίδιες οι τράπεζες μας λένε ότι έχουν έτοιμες τις υποθέσεις έτοιμες. Για να το πετύχουν, προσπαθούν να παρακάμψουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών μεταφέροντας τις διαδικασίες από τα ειρηνοδικεία στους υπολογιστές των μεγάλων συμβολαιογραφικών γραφείων, ακριβώς όπως έκαναν και με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Με ένα κλικ η λαϊκή κατοικία θα αλλάξει χέρια, και θα καταλήξει στα κοράκια ντόπια και ξένα (αφού πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να συμμετάσχουν και χωρίς Ελληνικό ΑΦΜ).

Τα ψέματά τους
·       Μας λένε ότι θα πλειστηριάσουν μόνο περιουσίες πάνω από 300.000 Ευρώ, γιατί δήθεν υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες. Όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελ. Τραπεζών δηλώνει: «Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα ότι υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς». Το βλέπουμε άλλωστε και κάθε βδομάδα, με πλειστηριασμούς μικρής αξίας κατοικιών.
·        Μας λένε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Όταν η όποια προστασία του νόμου Κατσέλη ουσιαστικά καταργήθηκε ως δυνατότητα μετά το τέλος του 2015 (με το 3ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), η ένταξη στον αναθεωρημένο προς το χειρότερο νόμο (που άφησε πάνω από το μισό των περιπτώσεων απροστάτευτο) ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του 2018 (και δεν πρόκειται να παραταθεί), ενώ η προστασία για όσους έχουν ενταχθεί λήγει το 2017. Σε αντάλλαγμα πιθανής παράτασης της προστασίας για ένα χρόνο, νέες ακόμα πιο αυστηρές ρυθμίσεις ετοιμάζονται (στα πλαίσια και της 3ης αξιολόγησης) για όσους έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υπαγωγής στο νόμο, ρυθμίσεις που σχεδιάστηκαν από τις τράπεζες και υλοποιούνται από την κυβέρνηση με «ταξική μεροληψία» υπέρ των τραπεζών φυσικά.
·        Μιλάνε για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και «μπαταχτσήδες». Αποκρύπτοντας ότι το μεγάλο κεφάλαιο με τις off shore, τους φορολογικούς παραδείσους, τη νόμιμη (και «ηθική»!) φοροδιαφυγή, την παράνομη φοροδιαφυγή, τους μεγαλοδικηγόρους που τους υπερασπίζονται, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα τους,  και το σύστημα που τους περιθάλπει, είναι έξω από το στόχαστρο. Δε μας λένε γιατί το 41% όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο δεν μπορεί πλέον να πληρώνει τις δόσεις, ενώ το 2008 αυτό το ποσοστό ήταν μόνο 4,6%. Και αποκρύπτουν βέβαια ότι το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πάντα υπεράσπισε τη λαϊκή κατοικία και όχι τα λαμόγια.
·  Μιλάνε ότι πρέπει πάλι να σώσει ο λαός τις τράπεζες. Που ανακεφαλαιοποιήθηκαν επανειλημμένα, με τα βάρη της διάσωσής τους να τα φορτώνεται ο εργαζόμενος λαός, όπως κυνικά αναγνώρισε πρόσφατα ο Ντάινσεμπλουμ, με αποτέλεσμα να διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρωζώνη. Και που την κερδοφορία τους, 4,2 δις το 2017, την πληρώνει πάλι ο λαός, που υποχρεώνεται με τη βία να γίνει (και να παραμείνει θέλει δε θέλει) πελάτης τους.
   Οι αλήθειες
·      Η κύρια αιτία των κόκκινων δανείων είναι οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων, του ΔΝΤ και της ΕΕ, που ανεβάζοντας σε πρωτοφανή για όλη την υφήλιο ύψη την ανεργία, μειώνοντας δραματικά μισθούς και μεροκάματα όσων ακόμα εργάζονται και τις συντάξεις όσων πρόλαβαν να βγουν σε σύνταξη, ανέτρεψαν κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και ακύρωσαν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων για τεράστιο τμήμα του πληθυσμού. Όσο αυτές θα συνεχίζονται, μέχρι το 2060 αν τα σχέδια κυβέρνησης και όλου του μνημονιακού μπλοκ, του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν ανατραπούν από το λαό, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται κι αυτός.
·     Οι επιπτώσεις από τη χιονοστιβάδα των πλειστηριασμών που ετοιμάζονται, δεν αφορούν μόνο στους άμεσα πληττόμενους που καταδικάζονται σε καταστροφή των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, αλλά και στους άλλους των οποίων η ακίνητη περιουσία θα απαξιωθεί απότομα, για να γίνει εύκολη βορά του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό το αναγνώρισαν και οι ίδιες τράπεζες, και προσπαθούν με κόλπα να αποφύγουν τη δραματική υποβάθμιση και των δικών τους «εμπράγματων εγγυήσεων», των ακινήτων δηλ. που οι ίδιες πλειστηριάζουν.
·  Το 80% των πλειστηριασμών που εκτελούνται έχουν ως αντικείμενο μικρά σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και χωράφια, όχι αμύθητες περιουσίες όπως ψευδώς ισχυρίζονται κυβέρνηση και τράπεζες.
·      Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αρχίσουν και με μεγάλες περιουσίες, αλλά δε θα μείνουν εκεί, όπως απερίφραστα δηλώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελ. Τραπεζών. Είναι η αναγκαία μέθοδος για να αποκτήσουν τη λαϊκή αποδοχή που απαιτείται στο ξεκίνημα. Αν αυτό πετύχει, η χιονοστιβάδα δε θα έχει σταματημό.
·     Όπως συνέβη και με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, που κάθε χρονιά έχουμε νέο ρεκόρ. Από τα 94 δις ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, τα 78,79 τα χρωστούν 69 μεγιστάνες (με πάνω από 100 εκατομμύρια χρέος ο καθένας), μαζί με άλλους 16.290 (που χρωστούν πάνω από 300.000 ο καθένας). Μια μικρή μειοψηφία της ολιγαρχίας, 0,4% όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, χρωστά το 84,8% του συνολικού ποσού. Αλλά μόνο το Φεβρουάριο ανακοίνωσαν πως έκαναν 21.231 κατασχέσεις, για λογαριασμούς πάνω από 1000 Ευρώ. Διάλεξαν από τους 3.386.301 λογαριασμούς με μέση οφειλή 380 Ευρώ, προφανώς…
·    Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και η λαϊκή του αποδοχή είναι το μεγάλο τους εμπόδιο. Γι αυτό και μετατρέπουν σε αυτεπάγγελτη τη δίωξη ενάντια σε όσους επιχειρούν την παρεμπόδισή τους. Ο νόμος Βορίδη για τα διόδια (που δεν καταργήθηκε βεβαίως), βρίσκει μιμητές στους πλειστηριασμούς. Κυβερνήσεις ιδιωνύμων…
·       Η μάχη των πλειστηριασμών μπαίνει σε νέο στάδιο. Οι πληττόμενοι οφείλουν να οργανωθούν, να συναντηθούν με τις πρωτοβουλίες και τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς, να εξηγήσουν την περίπτωσή τους, να οργανώσουν μαζί μ’ αυτά και μαζί με τη γειτονιά την αντίστασή τους. Η κοινωνία οφείλει να στηρίξει τις προσπάθειες αντίστασης, όχι μόνον από αλληλεγγύη, αλλά και γιατί στηρίζει έτσι τα δικά της συμφέροντα. Και τα κινήματα θα πρέπει να σταθούν στο πλάι των πληττόμενων, να υπερασπίσουν τη λαϊκή κατοικία ανθρώπων που η κρίση τους έφερε σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους, να κερδίσουν το μυαλό και την καρδιά της κοινωνίας, να οικοδομήσουν αγωνιστικές σχέσεις και δεσμούς με τη γειτονιά και μεταξύ τους.

Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας
Όχι στις διώξεις και την καταστολή του κινήματος
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα